Näyttelyt



Apteekkimuseo ja Qwenselin talo Läntinen Rantakatu 13
Qwenselin talo on Turun vanhin omavaraistalouden ajalta säilynyt porvaristalo. Talo rakennettiin Pietari Brahen 1652 laadituttamassa asemakaavassa aatelistolle varatulle alueelle noin vuonna 1700. Myöhemmin rakennettuun kauppasiipeen on sisustettu 1800-luvun apteekki, johon kuuluu materiaali- ja yrttihuone, kaksi laboratoriota ja offisiini. Offisiinissa on Suomen vanhin säilynyt apteekkisisustus. Näyttelysiivessä sijaitsee Åke Lydmanin apteekkiastioiden kokoelma ja 1920-luvun lääketutkimuslaboratorio. Lisäksi museossa on vuosittain vaihtuvia pienoisnäyttelyitä ja ohjelmatoimintaa.
Juhla- ja seurustelukulttuuria 1800-luvun Turussa -opastus 7.7. klo 17.
Kesäkauden päätöskonsertit 28.8. Qwenselin talon salissa klo 17:30 ja klo 19.
Valoa ja visuaaliset tehosteet 1700-luvun Turussa -opastus 8.9. klo 20.

Biologinen museo Neitsytpolku 1
Perusnäyttely: 13 luontomaisemaa eläimineen. Museo sopii vierailu- ja opintokohteeksi kaikenikäisille luonnosta ja kulttuurihistoriasta kiinnostuneille. Ennakkovarauksella myös opastettuja kierroksia.
1.7.-31.8. Majavalampi -valokuvanäyttely majavien elämästä.
Ötökkäsafarit tiistaisin 5.7., 12.7. ja 19.7. klo 10-12.

Brinkkalan galleria Vanha Suurtori 3
27.5.-3.7. Elina Katara.
8.7.-14.8. Lauri Tujula & Maiju Hukkanen.

Forum Marinum Linnankatu 72
Museolaivat. Forum Marinumilla on kokoelmissaan kaikkiaan yli 100 venettä, joista valtaosa on rakennettu Lounais-Suomessa. Osa veneistä on yleisön nähtävänä Linnanpuomin näyttelyrakennuksessa sekä piha-alueen venekatoksessa.
Uusi perusnäyttely 13.5. alkaen. Teema on "Töissä merellä", joka näkyy näyttelyn ihmislähtöisessä kerronnassa ja henkilöhahmojen tarinallisuudessa. Tyypillisesti merenkulkua esitetään ennen muuta teknisestä tai taloudellisesta näkökulmasta, mutta uusi näyttely tarkastelee merenkulun kehitystä ja ilmiöitä erilaisten ammattiryhmien työn ja arjen kautta. Uudenlaisen aineiston välityksellä on nyt saatu mahdollisuus merenkulun ilmiöiden tarkasteluun ja esittämiseen kokonaan uudesta, ihmislähtöisestä näkökulmasta.
Suomen Joutsen 21.5.-28.8. Merestä ja kohtaloista - tuulen vanavedessä. Näyttelyllä on kaksiosainen teema; se käsittelee sekä Italian merivoimien koululaivaa Amerigo Vespuccia että Stefano Benazzon valokuvia haaksirikkoutuneista laivoista.
Linnanpuomissa 5.2.-31.12. Sukellusveneet Suomessa -näyttely. Näyttely tuo sukellusveneet takaisin syntysijoilleen Turkuun. Crichton-Vulcanin telakka rakensi yli kahdeksankymmentä vuotta sitten neljä laivastomme viidestä sukellusveneestä Aurajoen suussa, nykyisen merikeskuksen vastarannalla.
Perusnäyttely Suomen Joutsenella. Kansallisaarteemme viisi elämää -näyttely kertoo Suomen Joutsenen historiasta, vuodesta 1902 vuoteen 2009, ranskalaiselta telakalta Forum Marinumin laituriin. Laiva on viimeinen Suomessa säilynyt fregatti. Sen valkoinen runko, niitatut teräsrakenteet sekä näyttävä takila painuvat mieleen.
Bore-laivalla on pysyvä museonäyttely, jonka on tuottanut Forum Marinum -säätiö. Näyttely kertoo sekä laivan vaiheista, sen tilaamisesta ja rakentamisesta nykypäivään että siihen liittyneistä merenkulun toimijoista - niin varustamoista kuin ihmisistäkin.
Suomen laivanrakennuksen historiaa Linnanpuomissa. Laivanrakennustoiminnan voi katsoa alkaneen Suomessa keskiajan lopulla. Laajaan laivanrakennustoimintaan viittaa Olaus Magnuksen pohjoisten maiden kartassa vuodelta 1539 Pohjanmaan alueelle sijoitettu laivan kuva ja teksti Hic Fabricatur Naves - täällä rakennetaan laivoja.
Turkulaisen laivamoottorivalmistuksen historiaa Linnanpuomissa. Polttomoottoreiden valmistus oli alkanut Turussa vuoden 1898 jälkeen.

Galleria Harmaa Vanha Suurtori 3
27.5.-3.7. Olli Keränen.
8.7.-14.8. Mikko Kuorinki.

Kuralan Kylämäki - elävän historian kylä Jaanintie 45
Kuralan Kylämäki on Elävän historian kylä, jossa päivittäiset kotityöt ja ajankohtaiset askareet kertovat 1940- ja 1950-lukujen maalaiselämästä. Lapset voivat leikkiä pihaleikkejä sekä kotia ja kauppaa oikeilla 1950-luvun tavaroilla. Arkeologisessa kokeiluverstaassa tutkitaan ja esitellään esihistoriallisia työtapoja ja valmistetaan muun muassa metsästysaseita. Kokeiluverstaan työpajassa voi osallistua sekä avoimeen toimintaan että erilaisille kursseille.
Iso-Kohmon talon emännän askareet kesäkeskiviikkoisin klo 12-16.
Kokeiluverstaan avoimet työpajat tiistaisin klo 14-16:30.
Ötökkäsafarit keskiviikkoisin 6.7., 13.7., 20.7. ja torstaisin 7.7., 14.7. ja 21.7. klo 10-12.
Muinaistekniikanpäivät 26.-28.8. pe klo 9-15, la-su klo 11-17.

Luostarinmäen käsityöläismuseo Luostarinmäki (Vartiovuorenkatu 2)
Käsityöläiset työskentelemässä verstaissaan 6.6.-28.8.
Yleisopastukset päivittäin ajalla 13.6.-28.8.
Lasten opastetut kierrokset ajalla 7.6.-13.8. tiistaisin, perjantaisin ja lauantaisin klo 13.
Perinne elää 23.-24.7. Eri alojen käsityöläiset esittelevät ammattejaan. Mukana mm. peruukkimestari, kultaaja, koristemaalari, kaakelimaakari ja hansikkaantekijä.
Vanhan ajan valokuvaaja ottaa kävijöistä potrettikuvia 6.-7.8., 13.-14.8., 20.-21.8. ja 27.-28.8.

Naantalin museo Mannerheiminkatu 21
Viehättävä Hiilolan porvariskoti esittelee elämää pikkukaupungissa 1800-luvun lopussa, vehreä puutarha jossa mm. luostarin yrttimaa, pihassa lasten leikkiaitta.
Museon päärakennuksessa Humpissa kesänäyttely ”Sydäntalvelta suvikuulle - Matka läpi kuukausien / Från midvinter till blomstertid - En resa genom månaderna” sekä arkeologiaa ja luostarin pienoismalli.
Museokauppa Säsongissa monipuolinen valikoima lahja- ja matkamuistotuotteita sekä Naantali-kirjallisuutta.
Tutustu Naantalin keskiaikaan kuuntelukävelyllä! Vuokraa Humpista kuuntelulaite ja lähde kävelylle vanhaankaupunkiin. Hinta 5 e.

Raision museo Harkko Nallinkatu 2, Bussit Turusta: 11,110-111
10.6.-28.8. Hanmede in Raisio Vol. 3.

Sibelius-museo Piispankatu 17
Sibelius-perusnäyttely. Näyttelyssä voi tutustua esineisiin museon laajoista kokoelmista, joihin sisältyy mm. valokuvia, käsikirjoituksia sekä lehtileikkeitä (Sibeliuksen hattua, keppiä ja sikarilaatikkoa unohtamatta). Näyttelyn yhteydessä on myös mahdollista kuunnella ja katsella säveltäjään liittyvää audiovisuaalista materiaalia ja syventyä hänen tapaansa säveltää, sekä tutustua alan tutkimukseen.
Soitinperusnäyttely. Sibelius-museo on Suomen ainoa varsinainen musiikkimuseo. Uudessa soitinnäyttelyssä on soittimia keskiajalta Ruisrockiin, Suomesta ja maailmalta. Näyttely kuljettaa kävijää vuosikymmenten lävitse esitellen soittimia ja musisointia erityisesti Suomen ja Turun näkökulmasta. Uusittu soitinnäyttely jatkuu alakerrassa, jossa on esillä kokoelma kansanomaisia soittimia Euroopasta ja muista maanosista. Alakerran urkusalissa on lisäksi esillä hieno kokoelma vanhoja suomalaisia kosketinsoittimia sekä urkuja.

Sloppy Joe - West Coast Grill Martinkatu 3
28.6.-31.7. Turku 2016 Summer Of Ink -tatuointinäyttely. Äänestä mieluisinta tatuointia! Pääpalkinto aänestäneiden kesken 300€:n arvoinen tatuointilahjakortti.

Turun linna Linnankatu 80
Pysyvät näyttelyt. Päälinna toimii keskiajan ja renessanssin elämästä kertovana rakennushistoriallisena muistomerkkinä. Siellä sijaitsevat Linnan vanhimmat keskiaikaiset huoneet. Museon historiallisen esinekokoelman näyttelytilat, mm. asuja, koruja, astioita, tekstiilejä ja leluja eri ajoilta. Pienoismallinäyttely linnan rakennushistoriasta. Juhana Herttuan aikana rakennetun Renessanssikerroksen juhlasalit, joiden seinillä on historiallisen taidekokoelman maalauksia ja tekstiilejä. Linnankirkko, jossa järjestetään kirkollisia toimituksia ja konsertteja. Bryggman-sali, joka toimii luentosalina. Esilinna. Päänäyttely, joka esittelee Turun linnan historiaa sen alkuvaiheilta tähän päivään. Näyttely valottaa linnan elämää, arkea ja juhlaa eri aikoina hoviväen ja palvelusväen näkökulmasta. Sisustetut tyylihuoneet 1600–1800-luvuilta. Tyylihuoneissa on esillä runsaasti maalauksia, esinekokoelman antiikkihuonekaluja ja asuja.  Pyöreän tornin vankilat. Eerik XIV:n vankityrmä. Raha- ja mitalikabinetti, jossa on esillä rahoja, mitaleita ja kunniamerkkejä eri ajoilta. Lasten linna (Ritarisali, Turun linnan Paja, Pienoishovi ja Tonttu-ukon aarrekammio).
11.5.- Raunioista rakennettu - Erik ja Carin Bryggmanin Turun linna. Näyttely esittelee vuosisatojen kuluessa rappeutuneen ja sodan pommituksissa pahoin vaurioituneen Turun linnan restaurointityön suunnitelmia ja periaatteita sekä rakennusvaiheita.
Pikkuritarikierroksia ja Keskiaikakierroksia päivittäin 1.6.-28.8.
16.6.-30.10. Outo luonto - Ihmisen ja eläimen yhteinen polku. Näyttely johdattaa luontopolun tavoin ihmisen ja eläimen suhteeseen läpi historian keskiajalta nykypäivään. Näyttelyssä käyvät vuoropuhelua nykytaide ja tutkimustieto eri aloilta.
Keskiaikapäivä 2.7. klo 10-18.
Rohan turnajaiset 15.-17.7.

Turun pääkirjasto Linnankatu 2
2.-31.7. Mohanad Al-Zirjawi: Turvapaikanhakijan elämää Turussa -valokuvanäyttely. Al-Zirjawi haluaa kertoa kuvin, millaista on turvaa hakevien arki Suomessa. Kalastusta, leipomista, suomen kieltä. Ikävää. Odotusta. Rakkauttakin.
Tieto-osasto, Yhteiskunta 1.6.-31.7. Vankilasta käsin. Turun kaupunginkirjasto on ollut mukana Länsi-Suomen vankiloissa toteutettavassa ”Kirjastosta juuret elämään”-projektissa, joka on alkanut vuonna 2012 ja jatkuu edelleen. Näyttelyssä olevat vanhoista kirjoista tehdyt teokset on tehty Satakunnan vankilan Huittisten osaston pajassa ja ne on valmistettu projektin yhteydessä vankilakirjastoista poistetuista teoksista. Pajan toiminta on kuntouttavaa työtoimintaa, jossa tehdään mm. erilaisia kädentaidollisia töitä, alihankintatöitä ja ryhmätoimintaa. Kädentaidollisissa töissä pyritään käyttämään mahdollisuuksien mukaan luonnon- ja kierrätysmateriaaleja. Näyttelyssä on esillä myös vankilatuotemyymälä Onnimannissa myytäviä tuotteita. (Vitriininäyttely)
Tieto-osasto, Kansat ja kulttuurit 1.6.-31.7. Keskiajan lumo - medievalismi länsimaisessa kulttuurissa. Keskiaikaa pidettiin kauan pimeänä ja väkivaltaisena ajanjaksona, joka jäi antiikin ja renessanssin väliin. Kuva keskiajasta alkoi kuitenkin muuttua 1800-luvulla, jolloin etenkin romantikot kiinnostuivat keskiajasta ja hakivat sieltä inspiraatiota. Medievalismi, eli keskiajasta vaikutteiden ammentaminen, on edelleen voimissaan oleva ilmiö. Sen ilmenemismuotoja on löydettävissä niin kirjallisuudesta, elokuvista kuin lukuisten keskiaikaseurojen toiminnastakin. (Vitriininäyttely)
Aula 30.6.-31.7. Erityislapsiperheen arki iloineen ja huolineen - Leijonaemojen 10-vuotisjuhlavuoden valokuvanäyttely.
KATSO www.leijonaemot.fi
Tieto-osasto 2.-31.8. Erik Bruun 90 vuotta - Grafikkaa seitsemältä vuosikymmeneltä. Erik Bruun on suunnitellut yli 500 julistetta, kymmeniä postimerkkejä, kirjanomistaja-merkkejä, seteleitä, yritys- ja yhdistysmerkkejä sekä suunnitellut lukuisten julkaisujen ulkoasun. Eri elämänalueille liittyviä keksintöjä ja luovia ideoita on syntynyt sekä graafisen suunnittelutyöhön liittyen että niiden ohessa esimerkkeinä aurinkopaneeleilla kulkeva auto tai tuulivoimala. Uraan on kuulunut myös opetusta, toimia graafisen alan järjestöissä, palkintolautakuntien jäsenyyksiä, näyttelysuunnittelua ja monia muita tekemisen sarkoja.

Turun taidemuseo Aurakatu 26
27.5.-28.8. Baltiska speglingar - heijastuksia vuodelta 1914. Malmössä 1914 järjestetty taiteen ja taideteollisuuden suurkatselmus Baltiska utställningen oli Itämeren alueen maiden vastine Lontoon ja Pariisin maailmannäyttelyille.
Studio 27.5.-28.8. Lars Brunström.
KATSO www.larsbrunstrom.com
Pimiö 27.5.-28.8. Carlos Amorales: The Man Who Did All The Things Forbidden, The Eye-me-not & Amsterdam.
KATSO estudioamorales.com

Vanhan Raatihuoneen Galleria Vanha Suurtori 3
27.5.-3.7. Nelli Pietiläinen.
8.7.-14.8. Jasu Appu.

Wäinö Aaltosen museo Itäinen Rantakatu 38
10.6.-21.8. Mansikkapaikka. Kesänäyttelyssä katsotaan Turun kaupungin taidekokoelmaa uusista näkökulmista. Uusimmat teoshankinnat, vähemmän nähdyt teokset vuosien varrelta sekä museon nimikkotaiteilijan Wäinö Aaltosen veistokset ja maalaukset käyvät vuoropuhelua siitä miten me hahmotamme elämää, omaa olemistamme ja ympäristöämme. Esillä on maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, valokuvia ja installaatioita. Yleisöopastukset sunnuntaisin klo 14.
Atrium-tila 21.6.-18.9. Ecce Homo - teoksia Turun kaupungin taidekokoelmasta.
Avoimet omatoimityöpajat 10.6.-31.7. ti-su klo 10-18.



 





Mobile on turkulainen
kaupunkilehti ja tapahtumakalenteri.

Mobile-Kustannus Oy
Brahenkatu 14 D 94
20100 TURKU
Puh. 045 656 7216

Copyright © 1999-2016 Mobile-Kustannus Oy