Kuvaaja: Jere Aalto / Ruisrock 2014

Katso myös

KATSO www.ruisrock.fi
KATSO www.kyydit.net
KATSO www.greenriders.fi

Kimppakyydillä Ruisrockiin (ja muita ympäristöystävällisiä tapoja festaroida luonnonsuojelualueella)

22.05.2015 / Kesälehti - Roope Lipasti

Ruisrock lienee kaikista maan festareista hienoimmalla paikalla: on saaristoa, tammimetsää ja kaunista kulttuurimaisemaa. Mutta kun paikalla juhlii satatuhatta ihmistä, roskaakin väistämättä tulee. Miten siis juhlia niin että luontokin kiittää – tai ei ainakaan kauheasti kärsi?

Ruisrockin ympäristövastaava Piia Lääveri kertoo, että a ja o on jatkuva siivous:
- Sitä työtä tekemässä meillä on sekä joukko vapaaehtoisia että palkattuna urheiluseuran väkeä ja lisäksi vielä yksityinen firma hoitamassa koneellista siivousta. Viime vuonna oli vapaaehtoisia talkoolaisia noin 120, yösiivouksessa 30-40 henkeä.

Yösiivous alkaa puoli neljältä aamulle eli heti kun siivoojat näkevät eteensä.
- Silloin siivotaan myös rantapromenadi. Sitä ei oikein voi päivän aikana siivota kun väkeä kulkee niin paljon. Tänä vuonna on tarkoitus saada tavarafillareitakin niin että saadaan roskasäkit saman tien myös kuljetettua pois, Lääveri kertoo.

Metallia kuin Tuskassa

Siivouksen ohella toinen tärkeä on kierrätys. Biojäte kerätään ja astiat, joita käytetään, ovat biohajoavia. Paikalla on 50 ruokamyyjää, joten aika paljon tulee myös pahvia joka otetaan talteen. Lasia tulee nykyään aika vähän. Sen sijaan metallia tulee paljon:
- Sitä tulee jonkin verran ruuanvalmistajilta, mutta ennen kaikkea alueen ulkopuolella olevilta pussikaljoittelijoilta, jotka ovat hakeneet juomansa Tallinnasta eikä niissä siis ole panttia. Kierrätettävät tölkit kyllä tulevat hyvin siivotuksi saman tien – siellä on alueen ulkopuolella paljon kaikenlaista väkeä keräämässä pulloja ja tölkkejä, Lääveri kertoo.

Teltta mukaan – kotimatkalle

Siivoojat ovat yksi asia, mutta suurin vastuu on tietenkin itse kullakin juhlijalla, ettei jätä roskiaan mihin sattuu.
- Pääjuttu olisi laitaa roskat roskikseen ja miettiä, mitä tarvitsee ja mitä ei – ettei kanna mukanaan turhaa roskaa. Paikan päälle olisi hyvä tulla kävellen tai pyörällä, ja jos tulee kauempaa, kannattaa käyttää hyväksi netin kimppakyytipalveluja.

Festarimatkaseuraa voi etsiä ja tarjota esimerkiksi osoitteissa www.kyydit.net ja www.greenriders.fi.

Ja leirintäalueella yöpyville samat neuvot:
- Pitäisi muistaa, että ottaa mukaansa kaiken mitä on tuonut. Maailmalle erityisesti, mutta kollegat ovat kertoneet, että nykyään myös Suomessa, on ollut vähän ongelmana, että ihmiset jättävät teltan lähtiessään – ne kun ovat nykyään niin halpoja. Olemme miettineet myös sellaista Green camping –aluetta tavallisen leirintäalueen yhteyteen. Ideana on, että maksetaan pantti ja kun sitten on yövytty ja todistettavasti siivottu kaikki omat jäljet, saa joko koko pantin tai osan siitä takaisin, Lääveri kertoo.

Ja tänäkin vuonna festarikävijä voi lippua ostaessaan ostaa myös saaristolipun, joka on pari euroa kalliimpi ja erotus menee Saaristomeren suojeluun, tällä kertaa kosteikkojen parannukseen.

Roope Lipasti

Kainalojuttu:
Luonnonsuojelurock

Tiedostavia biisejä, joita sopii hyräillä kävellessään festarialueelle, ettei vain tule houkutus heittää roskia luontoon:

Uraani halkeaa (Eppu Normaali)
Varrella virran (Kirka)
Kahdeksanvuotiaana (Ultra Bra)
Tikapuut taivaaseen (Leevi and the Leavings)
Raparperitaivas (Leevi and the Leavings)
Myrkytyksen oireet (Juice Leskinen)
Hymyile Miss Universum (Rauli ”Badding” Somerjoki)
Mä haluun olla hippi (Asa)


























Mobile on turkulainen
kaupunkilehti ja tapahtumakalenteri.

Mobile-Kustannus Oy
Brahenkatu 14 D 94
20100 TURKU
Puh. 045 656 7216

Copyright © 1999-2015 Mobile-Kustannus Oy